uit-de-greep-van-het-geld
Erna ✄ Blogt
Erna ✄
Erna ✄ Blogt
10/17/2023
5 min
0

Hoe je ‘uit de greep van het geld’ komt en kunt kiezen om je eigen gewenste werk en leven te hebben

10/17/2023
5 min
0

Veel mensen voelen zich gevangen in een leven dat ze niet leuk vinden omdat ze denken dat ze geld nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze werken hard maar hebben weinig tijd en energie om te genieten van de dingen die ze echt belangrijk vinden. Ze raken gestrest, verveeld en ontevreden. Ze dromen van een ander leven maar weten niet hoe ze dat kunnen bereiken.

Is dit ook jouw situatie? Zo ja, dan is dit artikel voor jou bedoeld. Ik ga je laten zien hoe je ‘uit de greep van het geld’ kunt komen en kunt kiezen om je eigen gewenste werk en leven te hebben. Het is niet makkelijk, maar het is mogelijk. Het vergt moed, zelfkennis en actie. Maar als je bereid bent om deze stappen te volgen dan kun je een leven creëren dat meer voldoening, vrijheid en plezier geeft.

Stap 1: Bepaal wat je echt wilt

De eerste stap is om te bepalen wat je echt wilt in je werk en je leven. Wat zijn je passies, talenten, waarden en doelen? Waar word je blij van? Waar ben je goed in? Waar wil je aan bijdragen? Hoe wil je je voelen? Hoe ziet je ideale dag eruit?

Om deze vragen te beantwoorden, kun je verschillende oefeningen doen, zoals:

Een vision board maken: knip plaatjes en woorden uit tijdschriften die jouw droomleven weergeven en plak ze op een groot vel papier. Hang het op een zichtbare plek en kijk er elke dag naar.

Een bucket list maken: schrijf alles op wat je ooit nog wilt doen, zien, leren, ervaren of bereiken in je leven. Maak het zo specifiek mogelijk en zet er een deadline bij.

Een levensverhaal schrijven: schrijf een verhaal over hoe jouw leven eruit zou zien als alles mogelijk was. Beschrijf in detail wat je doet, waar je woont, met wie je omgaat, hoe je je voelt, etc.

Een waardentest doen: doe een online test die je helpt om je belangrijkste waarden te ontdekken. Bijvoorbeeld deze.

Een persoonlijkheidstest doen: doe een online test die je helpt om meer over jezelf te leren. Bijvoorbeeld deze.

Het doel van deze oefeningen is om een duidelijk beeld te krijgen van wat jou gelukkig maakt en wat bij jou past. Dit is de basis voor het creëren van je eigen gewenste werk en leven.

Stap 2: Onderzoek de mogelijkheden

De tweede stap is om te onderzoeken welke mogelijkheden er zijn om jouw droomleven te realiseren. Wat voor soort werk kun je doen dat aansluit bij jouw passies, talenten, waarden en doelen? Hoe kun je geld verdienen met wat je leuk vindt? Hoe kun je meer tijd en vrijheid creëren voor de dingen die je belangrijk vindt?

Om deze vragen te beantwoorden, kun je verschillende bronnen raadplegen, zoals:

Boeken: lees boeken die gaan over het vinden van je passie en wat daar zoal bij komt kijken.

Podcasts: luister naar podcasts die gaan over het creëren van je eigen werk en leven.

Blogs: volg blogs die gaan over het onderwerp dat jou interesseert.

Cursussen: volg online of offline cursussen die je helpen om je vaardigheden te ontwikkelen, je kennis te vergroten of je netwerk uit te breiden.

Mensen: praat met mensen die al doen wat jij wilt doen of die jou kunnen inspireren, adviseren of ondersteunen. Bijvoorbeeld vrienden, familie, collega’s, coaches, mentoren, rolmodellen, etc.

Het doel van deze bronnen is om je te informeren, te inspireren en te motiveren om actie te ondernemen. Je hoeft niet alles te lezen, te luisteren of te volgen. Kies wat jou aanspreekt en verderhelpt.

Stap 3: Maak een plan

De derde stap is om een plan te maken om jouw droomleven te realiseren. Wat zijn de stappen die je moet nemen om van waar je nu bent naar waar je wilt zijn te komen? Wat zijn de obstakels die je moet overwinnen? Wat zijn de hulpbronnen die je nodig hebt? Hoe meet je je voortgang? Hoe vier je je successen?

Om deze vragen te beantwoorden, kun je verschillende methoden gebruiken, zoals:

Een SMART-doel stellen: formuleer je doel zo specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden mogelijk. Bijvoorbeeld: “Ik wil binnen een jaar mijn eigen budgetcoachpraktijk starten en minimaal 3000 euro per maand verdienen.”

Een actieplan maken: breek je doel op in kleinere subdoelen en acties die je kunt uitvoeren. Bijvoorbeeld: “Ik wil deze maand een website maken voor mijn budgetcoachpraktijk, drie potentiële klanten benaderen en een portfolio samenstellen.”

Een SWOT-analyse doen: analyseer je sterktes, zwaktes, kansen en bedreigingen die van invloed zijn op het bereiken van je doel. Bijvoorbeeld: “Mijn sterktes zijn mijn creativiteit, mijn ervaring en mijn netwerk. Mijn zwaktes zijn mijn onzekerheid, mijn gebrek aan financiële middelen en mijn uitstelgedrag. Mijn kansen zijn de groeiende vraag naar budgetcoaching, de flexibiliteit van het online werken en de mogelijkheid om samen te werken met andere freelancers. Mijn bedreigingen zijn de concurrentie, de onzekerheid van het inkomen en de balans tussen werk en privé.”

Een GROW-model gebruiken: gebruik de vier stappen Goal, Reality, Options en Will om je doel te verhelderen, je huidige situatie te evalueren, je alternatieven te verkennen en je acties te bepalen. Bijvoorbeeld: “Mijn doel is om mijn eigen budgetcoachpraktijk te starten. Mijn realiteit is dat ik nu nog in loondienst werk bij een gemeente. Mijn opties zijn om ontslag te nemen, parttime te gaan werken of naast mijn baan mijn eigen bedrijf op te bouwen. Mijn wil is om naast mijn baan mijn eigen bedrijf op te bouwen en binnen een jaar over te stappen naar fulltime ondernemen.”

Het doel van deze methoden is om je een duidelijk en haalbaar plan te geven dat je kunt volgen om je droomleven te realiseren.

Stap 4: Voer je plan uit

De vierde stap is om je plan uit te voeren en actie te ondernemen om je droomleven te realiseren. Dit is de belangrijkste en moeilijkste stap, want hier komt het aan op discipline, doorzettingsvermogen en aanpassingsvermogen. Je zult waarschijnlijk tegenslagen, twijfels en angsten tegenkomen, maar ook successen, leermomenten en kansen.

Een plan uitvoeren kan soms lastig zijn, vooral als je veel andere dingen te doen hebt of als je motivatie afneemt. Gelukkig zijn er een aantal tips die je kunnen helpen om je plan ook echt te realiseren. Hier zijn er een paar:

Begin klein. Maak een lijstje met actiepunten en kies hieruit eerst wat je gemakkelijk afgaat. Het succesvol afronden van deze actiepunten geeft vertrouwen dat er meer gaat lukken.

Werk aan één doel tegelijk. Het kan verleidelijk zijn om meerdere plannen tegelijk te willen uitvoeren maar dat kan ook leiden tot verwarring, stress en verminderde kwaliteit. Kies één doel waar je je volledig op focust en laat de rest even wachten. Zo kun je je aandacht en concentratie beter vasthouden.

Verdeel je doel in haalbare stappen. Een groot of complex doel kan overweldigend of intimiderend lijken, waardoor je misschien geneigd bent om het uit te stellen of op te geven. Door je doel op te splitsen in kleinere en eenvoudigere stappen, maak je het overzichtelijker en beter behapbaar. Elke stap die je afrondt geeft je een gevoel van voldoening en motivatie om door te gaan.

Blijf positief en vier je successen. Het uitvoeren van een plan is niet altijd makkelijk of leuk. Je kunt te maken krijgen met tegenslagen, fouten, kritiek of teleurstellingen. Het is belangrijk om niet op te geven of negatief te worden, maar om positief en optimistisch te blijven. Focus op wat goed gaat, leer van wat fout gaat en vier elke mijlpaal die je bereikt. Beloon jezelf voor je inspanningen en prestaties.

Zorg voor betrouwbare partners. Het uitvoeren van een plan hoef je niet alleen te doen. Je kunt hulp of steun zoeken bij anderen die dezelfde of vergelijkbare doelen hebben, of die jou kunnen helpen met advies, feedback, inspiratie of aanmoediging. Zoek mensen die betrouwbaar, positief en constructief zijn, en die jouw plan respecteren en waarderen.

Reacties
Categorieën