Het Ware Noorden volgens Stephen Covey
20 mei 2022 
2 min. leestijd

Het Ware Noorden volgens Stephen Covey

Stephen Covey stelt in zijn oeuvre dat ieder mens een moreel innerlijk kompas nodig heeft om in alle situaties het Ware Noorden te vinden. Hiermee bedoelt hij dat we ons levensdoel helder voor ogen moeten hebben en onze handelingen afstemmen op dat hogere doel. Maar wat bedoelt Covey eigenlijk met deze metafoor?

Waar ligt het Ware Noorden? 

Wikipedia leert ons dat het noorden de geografische Noordpool is. Simpel gezegd is dit de richting naar de Poolster ofwel de noordelijke hemelpool toe. Daarnaast kennen we ook het kaartnoorden (noorden volgens de lijnen van de kaart) en het geomagnetische noorden (noorden volgens het aardmagnetische veld c.q. het kompas).

Er zijn dus drie manieren om de weg naar Het Ware Noorden, of zo je wilt, naar jouw persoonlijke levensdoel te vinden. Tot mijn grote verrassing kom je daarbij wel op drie totaal verschillende locaties uit. Twee daarvan verplaatsen zich ook nog eens gedurende de tijd. Er is dus niet één vaststaand noorden. Net zo min dat de route naar onze hogere levensdoelen vooraf precies vastligt en vanuit de ratio uitgestippeld kan worden.

Welk kompas gebruik jij?

Covey leert ons dat we moeten vertrouwen op ons innerlijke kompas, het geheel van onze intuïtie en ons innerlijk weten. Maar dat valt in de waan van de dag niet altijd mee. Mensen grijpen daarom graag naar een extern meetinstrument, bijvoorbeeld een kompas dat reageert op het aardmagnetisch veld. Kenmerkend is dat deze mensen aangetrokken worden door aardse doelen en de neiging hebben om alleen in actie te komen als iets direct zichtbaar geld, macht of status oplevert of verlies ervan voorkomt.

Kom je hiermee bij jouw Ware Noorden? Nee, op korte termijn lijkt dat zo te zijn maar op de lange termijn niet. De geomagnetische Noordpool bevindt zich namelijk ergens in Canada en is continu in beweging. Je gaat met het externe kompas wel in de noordelijke richting maar één ding is zeker, je zult hiermee het Ware Noorden niet bereiken.

Kaart of routeplanner?

Dan zijn er de kaartlezers en de routeplanners die de geaccepteerde landkaarten van onze samenleving als wegwijzer gebruiken. De Noordpool is voor hen een objectief meetbaar en wetenschappelijk vast te stellen plek op aarde. Deze mensen volgen in het dagelijkse leven braaf de lijnen en wegen van de kaarten en doen precies wat er van hen wordt verwacht. Ook zij zullen het Ware Noorden nooit ontdekken.

Alleen jij weet jouw weg

We worden vanzelf door ons Ware Noorden aangetrokken. Het is een universeel principe dat tegenpolen elkaar op een natuurlijke manier aantrekken. Je kunt wel proberen om een kaart, routeplanner of extern kompas te gebruiken maar dat zorgt onherroepelijk voor conflicten met je morele kompas. Hoe dichter de mensheid in de buurt van het Ware Noorden komt des te sterker wordt haar aantrekkende kracht en des te minder je die kracht nog kunt negeren.

Soms kun je jezelf behoorlijk onzeker en angstig voelen, want zowel de kaart als het kompas maakt je doorlopend wijs dat je niet op de juiste weg bent. Laat je echter niet intimideren door wat de buitenwereld ervan zegt en denkt. Trek jezelf terug in stilte, laad jezelf op met nieuwe energie en blijf vooral luisteren naar jouw innerlijke kompas. Alleen jij weet precies de weg in jouw eigen leven!

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!
Reactie plaatsen