Wat ben jij nog waard als het geld niets meer waard is?
08 april 2022 
2 min. leestijd

Wat ben jij nog waard als het geld niets meer waard is?

Waarom doen mensen eigenlijk zo geheimzinnig over hun financiële situatie, over wat ze verdienen, bezitten of uitgeven? Waarom gedragen anderen zich weer zo protserig als het gaat om geld? Waarom verlangen mensen geld van een ander terwijl ze daar niets voor terugdoen? Waarom gunnen mensen elkaar zo weinig als het er echt op aankomt?

Als klap op de vuurpijl zit er ook nog een stemmetje in onszelf dat hardnekkig roept dat je waardeloos bent en jezelf waardeloos laat voelen als het financieel even tegenzit. Het stemmetje schreeuwt trouwens ook als je financieel rijk bent: het is jouw volste recht om te genieten en te pakken wat je kunt. Pas dan maar op, want voordat je het weet ben je akelig jezelf en lijd je ook aan het rijkeluissyndroom. Je kunt nu wel stilletjes lachen maar onderschat de gevolgen van deze kwaal niet.

Geld maakt leugens tot waarheid

Geldrelaties! Niets waar zoveel om te doen is en mensen zo geheimzinnig over zijn. Geld staat als ruilmiddel centraal in een mensenleven. Geld maakt de weg vrij om dromen te realiseren of zorgt ervoor dat je maar moeilijk kunt ontsnappen aan de sociaal-maatschappelijke laag waarin je bent geboren. Slimme mensen en computers maken hun eigen cryptogeld en laten iedereen geloven dat het iets waard is. Bijna vanuit het niets maken zij zichzelf miljonair. Wat een waanzin maar het wordt mondiaal geaccepteerd en serieus genomen. Wat het geld betreft houden mensen elkaar en zichzelf voor de gek. Waarom nemen we geld eigenlijk zo serieus?

Ooit is het geld door mensen bedacht om het leven gemakkelijker te maken. Ironisch genoeg zorgt het geld nu juist voor een hoop ellende. We plegen roofbouw op de aardbol in ruil voor geld. We zijn bang om ons individuele bestaansrecht te verliezen, wantrouwen anderen en maken wereldwijd ruzie voor nog meer macht en nog meer geld. Mensen besteden het grootste deel van hun tijd aan (zelf)opgelegde financiële verplichtingen en verwaarlozen hun menselijke creativiteit, gezondheid en de relaties met geliefden.

Zal ik nog even doorgaan of is het genoeg zo?

De weg van het geld is een illusie. Het wijst ons de meest comfortabele route naar onze korte-termijn-behoeftebevrediging. Vrij kort nadat zo’n behoefte is bevredigd komt er onherroepelijk een nieuwe behoefte voor in de plaats. Door onze eeuwige jacht naar méér-méér-méér zitten we gevangen in een ratrace. Vergelijkbaar met een hamster in een tredmolen die steeds harder gaat rennen maar geen centimeter verder komt. Laten we vooral niet het geld hiervan de schuld geven. Geld is neutraal. Het is de mens die met het geld een goede of een slechte keuze maakt voor een bestedingsdoel of tegenprestatie.

Mensen hebben eigenlijk helemaal geen geld nodig om volop te kunnen leven. Zij hebben ooit het geld zelf verzonnen en daar allerlei afgeleide functies aan gegeven. Een mens heeft behoefte aan energie in verschillende verschijningsvormen. Geld kun je niet eten; het is onhygiënisch en smaakt vies. Geld kan geen ziekte voorkomen of genezen; gezonde voeding, een arts en medicijnen wel. Met bankbiljetten en munten kun je geen huis of een school bouwen. Geld geeft geen warmte; een kampvuur in de schemering, een arm om je heen of een zonovergoten strand werken beter. Heb je jezelf al wel eens gerealiseerd dat de mens het enige wezen op aarde is dat zichzelf collectief heeft wijsgemaakt dat iemand geld moet bezitten of betalen om hier te mogen zijn?

Baas over eigen geld

Geld is heel functioneel en kan in de huidige maatschappij niet meer worden weggedacht. Zelfs al komt er een nieuwe financiële crisis en verliest het huidige geld zijn totale waarde dan zal er toch een vergelijkbaar systeem voor in de plaats komen. Puur omdat het zo handig is. Maar zeg eens eerlijk. Wat ben jij eigenlijk nog waard als het geld niets meer waard is? Voel en gedraag jij jezelf dan als een rijk getalenteerd mens? Of ga je als een armlastige thuis zitten kniezen over het saldo op je bankrekening? De keuze is aan jou, jij bent de baas over je jezelf!

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!
Reactie plaatsen