Werknemers met schulden, zo kan een leidinggevende hier het beste mee omgaan
31 juli 2023 
1 min. leestijd

Werknemers met schulden, zo kan een leidinggevende hier het beste mee omgaan

Als leidinggevende hebt u de belangrijke taak om uw werknemers bij hun werkzaamheden te ondersteunen. Alleen zo kunnen zij optimaal functioneren en presteren. Ook praten over persoonlijke zaken zoals financiële problemen en schulden hoort daar soms bij. Geldzorgen veroorzaken stress bij uw werknemers. Dat heeft negatieve gevolgen voor hun werkprestaties.  Weet u als leidinggevende hoe u uw werknemers met schulden het beste kunt helpen? 

Financiële problemen op de werkvloer

Schulden en andere financiële problemen kunnen verschillende oorzaken hebben. Uit ervaring weten wij dat geldzorgen vaak grote impact heeft  op degene die het treft. Medewerkers met schulden functioneren minder goed. Dit heeft gevolgen voor de kwaliteit en de kwantiteit van het werk. Ook wordt de kans op ziekteverzuim door de geldstress groter. Dit kunt u voorkomen door signalen eerder op te pikken en hier adequaat mee om te gaan.Financiële problemen herkennen

Als leidinggevende is het belangrijk om de signalen van financiële problemen bij medewerkers te herkennen. De werknemer kan zich anders gedragen of zich vaker dan normaal ziekmelden. Mogelijk zoekt een werknemer op een andere manier hulp bij de werkgever. Bijvoorbeeld met het verzoek om een lening, een voorschot op het loon dan wel vakantiegeld, of uitbetaling van vrije dagen.

Leidinggevende als veilige haven

Alleen door een veilige omgeving te creëren, waarin open communicatie en vertrouwen centraal staan, kunt u uw medewerkers met geldzorgen helpen. Het is essentieel dat de medewerker het gevoel heeft dat hij/zij u kan vertrouwen. Ook is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende hulplijnen. Denk bijvoorbeeld aan doorverwijzing naar de schuldhulpverlening via de gemeente.


Schaamte maakt praten lastig

Als leidinggevende is het belangrijk om te zorgen dat uw medewerkers met geldzorgen tijdig worden geholpen. Veel werknemers houden hun financiële problemen liever voor de werkgever verborgen. Schaamte speelt daarin een belangrijke rol.

Leidinggevenden vinden het vaak ook lastig om met hun medewerkers hierover het gesprek aan te gaan. Gelukkig hoeft u dat niet zelf te doen. Onze Financieel Vitaal Coaches nemen deze taak graag van u over.

Wilt u uw personeel helpen om op een duurzame manier uit de schulden te komen? Financieel Vitaal staat graag voor u klaar! Neem contact met ons op. Geef uw werknemers met financiële problemen weer grip op eigen geld en leven.


Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!