Van geldzorgen word je letterlijk ziek!
01 februari 2022 
1 min. leestijd

Van geldzorgen word je letterlijk ziek!

Geldzorgen maken dat iemand niet langer de beste versie is van zichzelf. Diegene wíl wel aan de slag met de financiën maar kán het eenvoudig niet meer.

Geldstress werkt op verschillende manier in op het menselijke lichaam. Het roept heftige emoties op zoals angst, verdriet, schaamte en woede. Geldzorgen kunnen de controle over de eigen gevoelens behoorlijk dwars zitten. Geldstress veroorzaakt soms letterlijk pijn in het lichaam. Door de stress komen stofjes vrij waardoor men niet meer goed kan nadenken en niet meer goed kan handelen. Iemand kan last krijgen van slapeloosheid, hoofdpijn, stijve nek en schouders of jachtige gevoelens.

Natuurlijk is het per persoon verschillend hoeveel last iemand heeft van geldstress als er financiële problemen zijn. De ene mens maakt zich sneller zorgen dan de andere. De ene persoon voelt het in zijn eigen lijf, de ander maakt zich drukker om bijvoorbeeld de gevolgen voor de partner of het gezin. Weer een ander beweert nergens last van te hebben. Sommige mensen met schulden worstelen vooral met hun financiën terwijl anderen meer moeite hebben met hoe het nu verder moet op het werk, op school of in de omgang met vrienden en familie.

Hoe je het ook bekijkt, teveel stress is slecht voor een mens. Gebrek aan tijd, geld, voedsel en sociale contacten levert stress op en beïnvloedt ons gedrag enorm. Ik heb dit gelezen in boeken en onderzoeken maar kan er ook uit eigen ervaring over meepraten. Geldstress zorgt ervoor dat de kracht uit het lichaam stroomt en we nog meer slechte keuzes maken met geld. Daarom is het belangrijk om niet te lang met financiële problemen rond te blijven lopen. Vraag hulp als je er zelf niet meer uitkomt. Zo voorkom je dat de rekeningen steeds verder opstapelen en je zelf er aan onderdoor gaat.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!
Reactie plaatsen