Tijd voor een nieuwe wereld
07 maart 2022 
1 min. leestijd

Tijd voor een nieuwe wereld

Meer dan ooit is het tijd om te veranderen. En onze dromen over een nieuwe wereld met elkaar te delen.

Wat is jouw droom?

Ik droom over een wereld waar genoeg is voor iedereen. Een samenleving waarin mensen kennis, inzichten en talenten met elkaar delen. Een wereld die niet geregeerd wordt door geld maar geïnspireerd door creativiteit, plezier en ontwikkeling. Een maatschappij waarin mensen op basis van gelijkwaardigheid in alle openheid zaken doen. Kortom: een realiteit waarin mensen echt samenleven en oprecht met elkaar samenwerken.

De dagelijkse realiteit is vaak anders. Professioneel zakendoen heeft veel overeenkomsten met een potje blufpoker. Medemenselijkheid en spirituele argumenten zijn soft. Geld, tijd en middelen zijn schaars. Je moet dus wel iets voor een ander presteren om dat te verdienen. We hebben last van stress en kopen ontspanning of medische behandeling. Met financiële middelen creëren mensen hun schijnzekerheid en verliezen wat echt belangrijk is uit het oog.

Geldgeluk is beperkt houdbaar. Misschien is het goed om dan eens over het volgende na te denken. De Amerikaanse psycholoog Steven Reiss (1947-2016) kwam tot de conclusie dat als je leeft vanuit innerlijke drijfveren, jouw leven een bron van energie en productiviteit is. Uit de zelfbeschikkingstheorie van Eduard L. Deci en Richard M. Ryan (2002) blijkt dat een extrinsieke motivatie zoals een beloning in geld, slechts tijdelijk innerlijke drijfveren kan verdringen. In eenvoudige taal gezegd: geld maakt alleen blijvend gelukkig als je leeft vanuit je hart.

In de huidige tijd beseffen we des te meer dat onze wereld niet maakbaar is. We kunnen niet ongestraft doorgaan met consumeren en het uitbuiten van de aarde. Blijkbaar hebben we geen controle als het gaat om grof (natuur)geweld of het tegenhouden van een pandemie. Als het er op aankomt is geluk en gezondheid niet met financiële middelen te koop. Tja, en wat is geld eigenlijk? Feitelijk niet meer dan wat cijfertjes op je bankrekening of de kosten van het stukje papier of metaal je knip.

Geld was ooit bedoeld als hulpmiddel om gemakkelijker te kunnen ruilen en waarden te bewaren. Geld is neutraal. Het is niet goed en ook niet slecht. Hoe mensen met geld omgaan geeft betekenis aan het geld. De uitdaging van deze tijd is daarom om een goede balans te vinden in de wijze waarop wij met geld én met onze tijd omgaan. De manier waarop we leven en de keuzes die we individueel en collectief maken, daar draait het allemaal om.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!
Reactie plaatsen