Psychologie of Financiel Planning
Erna ✄ blogt
Erna Knipscheer ✄
Erna ✄ blogt
11/20/2024
2 min
0

Lees- en kadotip voor de feestdagen | Psychologie of Financial Planning van Klontz e.a. Hoe inzichten uit de psychologie de financieel planner versterken

11/20/2024
2 min
0

Met de feestdagen in aantocht is er voor velen misschien wat extra tijd om te reflecteren. Daarom deel ik graag een leestip die zowel inspirerend als praktisch toepasbaar is voor financieel planners. Namelijk het boek 'Psychology of Financial Planning' van Klontz en zijn collega’s. Dit boek biedt een verfrissende en baanbrekende kijk op financiële planning door diep in te gaan op de invloed van psychologie en gedrag op financiële beslissingen. Met concrete en wetenschappelijk onderbouwde inzichten brengt het een nieuwe dimensie aan voor financiële professionals die verder willen kijken dan alleen de cijfers.

De kracht van financiële psychologie in het werkveld

In de Verenigde Staten zijn CFP-gecertificeerd financieel planners al enige tijd bezig met de integratie van financiële psychologie in hun werk. Hier in Nederland begint deze aanpak nu pas aan populariteit te winnen maar het is duidelijk dat we veel kunnen leren van deze trend. De toegevoegde waarde van het boek 'Psychology of Financial Planning' is dat het onderwerpen behandelt die cruciaal zijn voor de moderne financiële praktijk. Bijvoorbeeld zogenoemde money beliefs en biases. Deze thema’s zijn belangrijk omdat ze inzicht geven in de vaak irrationele en emotioneel geladen relatie die klanten hebben met geld. 

Money beliefs en biases: onbewuste krachten in financiële besluitvorming

Wat me persoonlijk raakte in het boek is de uitgebreide bespreking en wetenschappelijke onderbouwing van hoe hardnekkige geldgedachten en onbewuste vooroordelen financiële keuzes van klanten beïnvloeden. Zo beschrijft het boek hoe bepaalde overtuigingen, bijvoorbeeld de angst om geld te verliezen of de associatie van geld met status, vaak diep verankerd zitten in iemands opvoeding of eerdere ervaringen met geld. Deze biases kunnen een enorm effect hebben op financiële beslissingen. Een alerte en empathische benadering door de financieel planner helpt om deze thema’s bespreekbaar te maken en waar nodig om te buigen.

De inzichten in het boek sluiten tot mijn verrassing nauw aan bij de counselingtechnieken die ik zelf al jaren gebruik, namelijk de klantgerichte benadering van Carl Rogers. Rogers geloofde dat luisteren zonder oordeel en aansluiten bij de beleving van de klant essentieel is voor duurzame verandering. Het was bijzonder om in het boek te lezen hoe de basisbeginselen van Rogers worden gecombineerd met financiële psychologie en de wetenschappelijke onderbouwing hierbij wordt geven. Het voelde voor mij als een bevestiging van wat ik al intuïtief deed in mijn eigen praktijk: luisteren naar de klant, begrip tonen voor hun perspectief en samen op zoek gaan naar een oplossing die niet alleen financieel maar ook emotioneel goed voelt.

De meerwaarde voor de financieel planner

Dit boek biedt financieel planners de taal en de methoden om niet alleen de rationele maar ook de emotionele kant van geld te begrijpen en te begeleiden. Klanten ervaren hierdoor meer begrip. Dit sterkt het vertrouwen van de klant in de financieel planner en vergroot de effectiviteit in de samenwerking. Bovendien zorgt de combinatie van psychologie en financiële kennis voor een aanpak waarbij de klant zich echt gehoord en begrepen voelt. Hiermee ondersteunt de planner duurzame financiële beslissingen en gezonde geldgedragsverandering.

Leestip voor de feestdagen

Psychology of Financial Planning is daarom absoluut een aanrader voor financieel professionals die zichzelf verder willen ontwikkelen en een diepgaander begrip van hun klanten willen krijgen. Zeker tijdens de feestdagen, een periode van reflectie, biedt dit boek de kans om heerlijk met een kopje koffie of een wijntje op de bank niet alleen nieuwe inzichten op te doen maar vooral na te denken over hoe we als financieel professionals onze klanten in het nieuwe jaar nog beter van dienst kunnen zijn.

Ontwikkel jezelf verder: Opleiding Financiële Psychologie

Wil je als financieel professional zelf aan de slag met deze inzichten en vaardigheden? Dan kan ik je onze eigen Opleiding Financiële Psychologie van harte aanbevelen. Bij Financieel Vitaal Opleidingen leren we financieel professionals om met kennis en praktijkvaardigheden vanuit de psychologie klanten optimaal te ondersteunen bij hun financiële vraagstukken. Bezoek onze website voor meer informatie en start jouw weg in het nieuwe jaar naar een nog waardevollere begeleiding van jouw klanten.

Reacties