Mijn redactionele artikel in het vakblad VFP over financiële stress
In de uitgave van het Kluwer Vakblad Financiële Planning (VFP 2022/3) is mijn artikel verschenen over een onderwerp dat diep gaat maar steeds actueler wordt: de innerlijke strijd die mensen ervaren bij geldzorgen en financiële problemen. Vaak denken we bij financiële hulp aan praktische zaken zoals budgettering en schuldaflossing. Wat financieel professionals niet altijd zien is de psychologische en emotionele last die financiële stress veroorzaakt. In dit artikel duik ik dieper in op deze verborgen laag en bespreek ik waarom deze inzichten onmisbaar zijn voor financieel planners.
De psychologische impact van financiële stress
Financiële problemen raken klanten vaak meer dan alleen hun portemonnee; ze beïnvloeden het gevoel van eigenwaarde, zelfvertrouwen en mentale gezondheid. Chronische stress, veroorzaakt door bijvoorbeeld schulden of voortdurende geldzorgen, brengt zowel fysieke als emotionele klachten met zich mee. Het fysieke en mentale lichaam kan in een constante staat van alertheid verkeren waardoor niet alleen besluitvorming wordt beïnvloed maar ook de algehele gezondheid wordt ondermijnd.
In het artikel licht ik verschillende wetenschappelijke inzichten toe. Bijvoorbeeld de piramide van Maslow die laat zien hoe geldzorgen de basisbehoeften bedreigen. Klanten die in de overlevingsmodus verkeren verliezen soms de mogelijkheid om heldere financiële beslissingen te nemen en raken steeds verder verwijderd van hun lange-termijn-doelen.
De rol van de financieel planner bij klanten met geldzorgen
Financiële hulp betekent meer dan enkel cijfers en planningen. We hebben als financieel planners een unieke positie om klanten te helpen hun innerlijke rust terug te vinden door samen te werken aan hun financiële en mentale welzijn. Vertrouwen en empathie zijn hierbij sleutelwoorden. Door een veilige omgeving te bieden kunnen financieel planners mensen helpen om hun financiële problemen aan te pakken zonder het oordeel dat zij mogelijk van anderen of zelfs van zichzelf ervaren.
Een van de belangrijkste conclusies uit mijn artikel is dat de emotionele stabiliteit van de klant de basis legt voor het succesvol oplossen van financiële problemen. De complexiteit van geldstress vraagt om een bredere aanpak waarbij financieel planners niet alleen financieel advies geven maar ook psychologische ondersteuning kunnen bieden. Dit kan bestaan uit het aanleren van positieve coping-strategieën en het versterken van het geloof in eigen kunnen, of 'self efficacy' zoals de Amerikaanse psycholoog Albert Bandura dat noemt.
Financiële rust als eerste stap naar herstel
Mijn artikel biedt handvatten voor hoe financieel planners klanten kunnen helpen om eerst financiële rust te creëren. Zo krijgen zij weer ruimte voor duurzame oplossingen. Financieel planners kunnen helpen om de innerlijke strijd te verlichten en klanten te begeleiden naar een plek van financiële zelfredzaamheid en zelfvertrouwen. Benieuwd naar de volledige inzichten en praktijkvoorbeelden? Het volledig artikel is te lezen in de maarteditie van het Vakblad Financiële Planning (VFP 2022/3).