Zin of onzin van Wft PE-examens
Erna ✄ blogt
Erna Knipscheer ✄
Erna ✄ blogt
02/19/2025
1 min
2

Kennis of wijsheid | De zin of eigenlijk de onzin van PE-Wft-examens

02/19/2025
1 min
2

Recent heb ik weer PE-examens gedaan voor Hypothecair Krediet (HK) en Schade Zakelijk. PE-Inkomen heb ik mezelf gegund om te laten vallen. Net als zoveel collega's baal ik van deze examens? Waarom? Omdat ik in december 2024 allerlei onzinnige feiten in mijn hoofd aan het stampen ben die (notabene golden op 1 januari 2024 en) slechts zeer beperkte houdbaarheid hebben. Gelukkig ben ik volgens de vergeetcurve van Ebbinghaus binnen een week alweer ruim 60% van deze onzin vergeten.

Verouderde weetjes examineren niet van deze tijd

Maar waarom blijft de financiële sector op deze manier examineren in een tijdperk van AI waarin de wereld continu verandert en informatie binnen twee keer knipperen met je ogen op het scherm staat? Het lijkt een interessant verdienmodel voor de opleiders die bij CDFD achter de knoppen zitten. Gewoon door de noodzaak van 'waardevolle' opleidingen in stand te houden en te suggereren dat zij bijdragen aan de professionele ontwikkeling van financieel dienstverleners en assurantieadviseurs in Nederland.

Maar zijn deze opleidingen wel zo waardevol? Word je hier echt wijzer van? Zorgt dit voor een professionelere en vooral meer integere financiële dienstverlening? Ik denk het niet. Dit kan en moet anders!

Intrinsieke motivatie: jezelf ontwikkelen als professional

In plaats van het stampen van feiten die snel verouderen kan de financiële sector zich beter richten op het ontwikkelen van professionele vaardigheden en competenties die echt waarde toevoegen. Denk aan communicatievaardigheden, probleemoplossend vermogen, ethisch handelen en klantgerichtheid. Dit is slechts een greep uit de kwaliteiten die bijdragen aan een betere dienstverlening en een hogere klanttevredenheid.

Door te investeren in deze vaardigheden zorgen we er automatisch voor dat financieel professionals niet alleen hun relevante kennis up-to-date wíllen houden maar ook echt waarde kunnen toevoegen bij hun begeleiding van klanten. Alleen dit leidt tot een werkelijk professionelere en meer integere financiële dienstverlening. De rest is slechts poppenkast.

Laten we nadenken over en samenwerken aan een nieuwe aanpak voor permanente educatie die aansluit bij de eisen van de moderne tijd en de behoeften van zowel professionals als klanten. Het is de hoogste tijd voor verandering! Wat denk jij?

Reacties