Mijn artikel in het Kluwer Vakblad Financiële Planning (VFP 2024/3)
Voor de editie van het Vakblad Financiële Planning 2024/3 schreef ik een artikel met als thema een sociaal probleem dat voor ons vakgebied relevanter is dan ooit. In dit artikel bespreek ik de toenemende groep van het precariaat in onze samenleving en hoe deze kwetsbare groep steeds meer een beroep doet op hulp bij hun complexe financiële vraagstukken.
Wat is het precariaat?
Het precariaat vormt een groeiende maatschappelijke groep die vaak kampt met onstabiele inkomsten, tijdelijke of slecht betaalde banen en een gebrek aan sociale zekerheden. Waar de term Jan Modaal staat voor de gemiddelde burger verwijst het precariaat naar de mensen die structureel in een precaire, onzekere positie verkeren. Door de toenemende sociale en economische ongelijkheid wordt het bestaan van deze groep steeds meer gekenmerkt door stress, beperkte toegang tot middelen en zelfs politieke machteloosheid.
In mijn artikel leg ik uit dat, hoewel het precariaat op het eerste gezicht niet tot de gebruikelijke klantengroep van financieel planners behoort, financieel planners juist een positieve invloed kunnen uitoefenen op hun financiële welzijn. De complexiteit van hun situatie vergt een brede benadering waarin financieel advies en maatschappelijk engagement samenkomen.
Ook bijvoorbeeld kinderen van rijke ouders lopen risico
Als we iets verder kijken dan onze neus lang is dan zien we dat tegenwoordig ook de kinderen van ouders uit gegoede kringen het risico lopen om tot het precariaat te gaan behoren. Het feit dat je rijke ouders hebt betekent al lang niet meer dat kinderen ook automatisch financieel gezekerd zijn. Indirect wordt hierdoor het precariaat onderdeel van het aandachtsgebied en de klantenkring van de financieel planner.
Wat kunnen financieel planners betekenen voor het precariaat?
De waarde van financieel planners reikt verder dan het beheren van vermogens; planners kunnen helpen om kwetsbare groepen meer grip te laten krijgen op hun financiële situatie. Het artikel belicht enkele concrete strategieën die planners kunnen hanteren om het precariaat te ondersteunen.
Financiële educatie en budgetcoaching
Voor mensen met een laag en onzeker inkomen kan het inzichtelijk maken van uitgaven en inkomsten een wereld van verschil maken. Budgetcoaching leert hen niet alleen met geld om te gaan maar ook om toekomstbestendige financiële keuzes te maken.
Advies over inkomensondersteuning en schuldenbeheer
Omdat het precariaat vaak onbewust niet alle beschikbare ondersteuningsopties benut, kunnen financieel professionals hen wegwijs maken in regelingen en subsidies die hun situatie mogelijk verbeteren. Verder kan begeleiding bij het beheren of aflossen van schulden de weg vrijmaken voor een stabielere financiële toekomst.
Empathie en lange termijn-ondersteuning
Het is van belang dat financieel planners met empathie en geduld werken aangezien financiële stress vaak gepaard gaat met emotionele belasting. Langdurige begeleiding helpt het precariaat om stap voor stap naar stabiliteit te werken en structurele verandering te realiseren.
Als financieel planner staan wij op een punt waarop wij maatschappelijke impact kunnen maken, juist door onze kennis in te zetten voor de ondersteuning van kwetsbare groepen. Lees meer in mijn artikel in de maarteditie van het Kluwer Vakblad Financiële Planning (VFP 2024/3) over hoe financieel planners het precariaat kunnen helpen en waarom dit ook voor de huidige samenleving cruciaal is.