Als financieel professional heb je misschien wel eens te maken gehad met deze vraag: mag je geld verdienen aan mensen met financiële problemen? Is dat niet onethisch of immoreel? Moet je niet juist gratis of tegen een lage vergoeding je diensten aanbieden aan deze kwetsbare groep?
In dit blog wil ik je laten zien dat er niks mis is met geld verdienen als je mensen met financiële problemen helpt. Sterker nog, ik wil je laten zien dat het juist goed is voor jou én voor je klanten. Ik wil je ook laten zien dat je je niet moet laten afschrikken door de gratis hulpverlening die gemeenten bieden. Die is namelijk niet te vergelijken met de dienstverlening die jij als financieel planner of adviseur kunt leveren.
Geld is energie
Geld is een vorm van energie. Het stroomt in continue cirkels en passeert daarbij verschillende tussenstations. Om in balans te zijn en de geldstroom te laten stromen, moet de inkomende en uitgaande geldstroom bij de tussenstations even hard gaan. Als er meer geld uitgaat dan binnenkomt ontstaat er een tekort. Als er meer geld binnenkomt dan uitgaat ontstaat er een overschot. De geldstroom stagneert en er ontstaan financiële problemen en geldzorgen....
Voordat half sociaal-maatschappelijk Nederland over mij heenrolt: ik vind dat je veel geld mag verdienen aan het helpen van mensen met financiële problemen maar je mag zeker geen misbruik maken van de breekbare positie van andere mensen. Ik vind het niet oké om mensen in nood financieel uit te buiten. Anderzijds mag je wel een goede boterham verdienen als je daarmee waarde toevoegt aan het leven van anderen. Laat me uitleggen hoe ik dat zie.
Als financieel professional lever je een waardevolle dienst aan mensen met financiële problemen. Je helpt ze om hun geldstroom weer in balans te brengen. Je helpt ze om hun schulden af te lossen, hun budget te beheren, hun inkomsten te verhogen en hun uitgaven te verlagen. Je helpt ze om hun financiële doelen te bereiken en hun financiële dromen waar te maken.
Daar mag je best iets voor terugvragen. Sterker nog, dat moet je ook doen. Want als jij geen geld vraagt voor je dienstverlening dan verstoor je de energiebalans. Dan geef je meer dan dat je ontvangt. Dat is niet goed voor jou want dan loop je het risico om zelf in financiële problemen te komen. Maar het is ook niet goed voor je klanten omdat jij jezelf en je dienstverlening niet op de juiste manier waardeert. Je klanten zullen dan minder geneigd zijn om actie te ondernemen en verantwoordelijkheid te nemen voor hun eigen financiële situatie.
Geld verdienen is hard werken
Geld verdienen als financieel professional is hard werken. Je investeert veel tijd, energie, kennis en vaardigheden in je vak. Je volgt opleidingen, cursussen en workshops om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en trends op het gebied van financiën. Je besteedt aandacht aan je marketing, administratie, netwerk en klantenrelaties. Je levert maatwerk en kwaliteit aan elke klant die je helpt.
Dat mag best beloond worden. Want wat is er mis met geld verdienen als je er hard voor hebt gewerkt? Als je waarde toevoegt aan het leven van anderen? Als je een positieve impact maakt op de maatschappij?
Geld verdienen is niet hetzelfde als geld afpakken
Sommige mensen denken misschien dat geld verdienen aan mensen met financiële problemen hetzelfde is als geld afpakken van deze mensen. Dat is niet zo. Geld verdienen aan mensen met financiële problemen betekent dat je een eerlijke prijs vraagt voor een eerlijke dienst. Je vraagt niet meer dan dat je waard bent en dat je nodig hebt om je kosten te dekken en een redelijke winst te maken. Je vraagt ook niet minder dan dat, want dan doe je jezelf als financieel professional tekort.
Geld verdienen aan mensen met financiële problemen betekent ook dat je je klanten helpt om meer geld te verdienen of te besparen dan dat ze aan jou betalen. Je levert dus meer waarde dan dat je kost. Je helpt je klanten om uit de schulden te komen, om hun financiële situatie te verbeteren, om hun financiële doelen te bereiken en om hun financiële dromen waar te maken. Je helpt je klanten om duurzaam financieel vitaal te worden.
Geld verdienen is niet hetzelfde als gratis hulpverlening
Sommige mensen denken misschien dat je niet kunt 'concurreren' met de gratis hulpverlening die gemeenten bieden aan mensen met financiële problemen. Dat is niet zo. De gratis hulpverlening die gemeenten bieden is namelijk niet echt gratis. Het wordt betaald uit belastinggeld. Dat betekent dat jij en ik daar indirect aan meebetalen.
Bovendien is de gratis hulpverlening die gemeenten bieden niet te vergelijken met de dienstverlening die jij als financieel planner, adviseur of coach kunt leveren. De gratis hulpverlening van gemeenten richt zich vooral op het oplossen van acute schuldenproblemen. Het gaat om schuldhulpverlening en budgetcoaching. Deze diensten worden vaak uitgevoerd door sociaal-maatschappelijk dienstverleners, schuldhulpverleners en budgetcoaches die niet gespecialiseerd zijn als financieel planner of adviseur. Zij focussen zich vooral op stabilisatie van het huishoudboekje en het oplossen van de problematische schulden.
Ze hebben niet de kennis, de vaardigheden en de tools om mensen te coachen naar een (integraal!) financieel vitaal leven. De dienstverlening die jij als betaalde financieel professional kunt leveren gaat een stapje verder. Jij werkt op het niveau van een financieel planner of adviseur. Je kijkt niet alleen naar de schulden en het budget van je klanten maar ook naar hun inkomsten, uitgaven, vermogen, verzekeringen, pensioen, belastingen en erfenis. Je kijkt niet alleen naar het heden maar ook naar de toekomst. En nog belangrijker, je kijkt niet alleen naar de cijfers maar ook naar de emoties, de overtuigingen, de doelen en de dromen van je klanten. Je coacht je klanten naar een duurzaam financieel vitaal leven.
Geld verdienen is een kwestie van durven
Geld verdienen aan mensen met financiële problemen is dus niet alleen mogelijk maar ook wenselijk. Het is goed voor jou én voor je klanten. Het is goed voor de energiebalans, voor de waardering, voor de kwaliteit en voor de resultaten van financiële hulpverlening.
Maar geld verdienen aan mensen met financiële problemen is ook een kwestie van durven. Durf jij het tarief te vragen dat je waard bent? Durf jij het tarief te vragen dat je nodig hebt om je kosten te dekken en een redelijke winst te maken? Durf jij het tarief te vragen dat past bij de waarde die je levert?