Moet een werkgever zorgen voor hulp aan personeel met schulden?

Het antwoord op deze vraag is nee. Dat hoeft een werkgever zeker niet te doen. Privéschulden van de werknemer zijn in eerste instantie het probleem van de werknemer zelf. In het kader van het recht op privacy kan de werkgever ook maar beter voorzichtig zijn bij het ad hoc aansnijden van dit best wel gevoelige onderwerp.

Is het verstandig voor werkgevers om werknemers met financiële problemen te helpen?

Het volmondige antwoord is ja! De werkgever heeft direct en indirect ook last van de financiële problemen van de werknemer. Door werknemers met geldzorgen te helpen kunnen kosten en problemen voor de werkgever worden voorkomen of beperkt.

Wil de werknemer met financiële problemen geholpen worden via de werkgever?

Onze  ervaring is dat werknemers die het goed naar hun zin hebben op het werk graag hulp via hun werkgever aannemen. Zeker als het duidelijk is dat wij geen informatie over de problemen delen met de werkgever. Als de hulpverlening succesvol verloopt dan verstevigt dit vaak de arbeidsrelatie. Dat is een mooie bijvangst.

Hoe lang duurt het voordat de werknemer met financiële problemen weer aan het werk is?

Als het verzuim hoofdzakelijk wordt veroorzaakt door financieel gerelateerde problemen dan is de werknemer in de regel korte tijd na aanvang van Financieel Vitaal weer present. De financiële problemen zijn op dat moment nog niet opgelost. De werknemer ervaart minder stress omdat hij of zij er niet meer alleen mee zit. Er komt een oplossing. Dit geeft vaak rust en het vertrouwen dat het goed gaat komen.

Hoe lang duurt een Financieel Vitaal  Coachtraject?

Een Financieel Vitaal Traject duurt in totaal gemiddeld 6 tot 12 maanden. Aan het begin gaan we intensief aan de slag met een oplossing voor de financiële problemen. De medewerker wordt daarbij zo veel mogelijk aangemoedigd om het zelf te regelen. De financieel begeleider blijft daarna nog een tijdje als steun en toeverlaat op de achtergrond aanwezig om terugval te voorkomen.

Wat kost de Financieel Vitaal Coach?

De investering voor het  Financieel Vitaal Coachtraject is een vast bedrag van €1.625,- (ex. 21% btw) per medewerkerstraject. Voor dit bedrag ondersteunen wij uw medewerker voor een periode van maximaal 12 maanden.

Maak financiële problemen bespreekbaar op de werkvloer

met redactionele artikelen van Financieel Vitaal®

Is er ook een abonnement van Financieel Vitaal voor alle medewerkers?

Ja, dat is mogelijk. U kiest zelf wat u wilt aanbieden aan uw medewerkers. De Financieel Vitaal Coach, de Financieel Huisarts, aanvullende schuldhulpverlening en/of deelname aan workshops. Afhankelijk van het aantal deelnemers en het gekozen pakket geven wij een korting op onze vaste tarieven.

Kan ik als werknemer zelf Financieel Vitaal inschakelen?

Binnen het concept van Financieel Vitaal doen we zaken met werkgevers, uitkeringsinstanties, gemeenten, woningbouwverenigingen en energiemaatschappijen. De organisaties waarmee we een contract hebben gesloten betalen de coaching voor hun werknemers, uitkeringsgerechtigden, huurders of klanten. In dat geval is Financieel Vitaal gratis voor degene met de financiële problemen. Als jouw organisatie nog geen Financieel Vitaal aanbiedt dan vragen wij met alle plezier of zij dit alsnog wil doen. Meld je hiervoor aan via het contactformulier op deze website. Is het antwoord nee, dan komen de kosten voor Financieel Vitaal Coaching helaas voor jouw eigen rekening.

Mag Financieel Vitaal betaald worden uit het Loonbaanbudget (LBB)?

Bepaalde cao's en werkgevers kennen een Loopbaanbudget. Dit is een extra budget waarmee medewerkers kunnen investeren in hun duurzame inzetbaarheid. In veel gevallen mag hulpverlening via Financieel Vitaal vergoed worden uit het Loonbaanbudget. Informeer bij jouw HR-manager naar de mogelijkheden. Wij nemen met alle plezier contact op met jouw werkgever om te vragen hoe het zit.

Staat uw vraag er niet bij?

Neem dan contact op met ons.

Onze duurzame oplossingen op een rij

Financieel Vitaal Coach®

Help uw personeel met schulden bij  het aanpakken en oplossen van hun financiële problemen

Financieel Vitaal Huisarts®

 Signaleer tijdig uw personeel met schulden en bied preventief en laagdrempelig informatie en hulp

Financieel Vitaal Opleiding®

Leer uw leidinggevenden effectief om te gaan met uw personeel met schulden