Zorgen over jouw hoge energienota? Kom in actie!
08 oktober 2022 
1 min. leestijd

Zorgen over jouw hoge energienota? Kom in actie!

Maak jij je zorgen over jouw energienota? Op dit moment is daar wel reden toe. Afgelopen tijd zijn de kosten voor energie enorm gestegen. Een gezin dat voorheen maandelijks €185 betaalde ging na afloop van hun energiecontract omhoog naar bijna €600 per maand. Dat is ruim driemaal zoveel.

Mensen met een vast energiecontract merken er nu nog weinig van

Heb jij een vast energiecontract afgesloten voor meerdere jaren dan zit je voorlopig nog goed. Energiemaatschappijen bieden op dit moment geen vaste contracten meer aan. Als jouw huidige energiecontract afloopt krijg je het variabele tarief. Dit tarief ligt veel hoger dan je gewend was te betalen.

Laat je niet verrassen door hoge energiekosten

Het belangrijkste is dat jij jezelf niet laat verrassen door een hoge energierekening. Zorg dat je weet wanneer je huidige contract afloopt. Vanaf dat moment gaat jouw energierekening omhoog. Wees ook bewust hoeveel energie jij precies gebruikt. Pas jouw maandelijkse voorschotbedrag aan naar jouw verwachte energieverbruik.

Verlagen maandelijkse bedrag is geen oplossing voor financiële problemen

Het bedrag dat je maandelijks betaalt aan de energiemaatschappij is een voorschot. Als dit voorschot te laag is dan moet je bij de jaarlijkse eindafrekening flink bijbetalen. Sommige mensen denken slim te zijn. Zij verlagen hun nieuwe voorschotbedrag omdat ze het niet kunnen betalen. Uitstel is geen afstel. De eindafrekening valt vanzelf een keer in je mailbox of brievenbus. Heb je te weinig voorschot betaald dan moet je op dat moment flink nabetalen.

Tien tips om controle te houden over je energierekening

Wil je meer weten? Kijk dan op de website van Wijzer in geldzaken. Hier staan 10 handige tips over hoe je controle houdt over jouw energierekening. Bijvoorbeeld over energiebesparing, de energietoeslag, het tijdelijke prijsplafond, het energielabel van jouw woning of mogelijkheden voor subsidie of een lening op energiebesparende investeringen.

Tips: check of je recht hebt op subsidie, een lening of energietoeslag

Tip 1: Check op de website Verbeterjehuis.nl of je subsidie of een lening kunt krijgen voor het verbeteren van je huis.

Tip 2: Als je een laag inkomen hebt dan kun je mogelijk via de gemeente energietoeslag krijgen. Ook als je een baan hebt kom je hiervoor in aanmerking. Je moet het dan wel zelf aanvragen. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie en het aanvragen van de energietoeslag.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening is Erna (bijna) afgestudeerd voor haar bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu samen met haar partner in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!