De inflatie is afgelopen tijd naar een recordhoogte gestegen. Regelmatig verschijnen er soortgelijke berichten in het nieuws. Maar wat is nu eigenlijk inflatie? En wat betekent dit voor jou?
Het leven is duurder geworden
Andere moeilijke woorden voor inflatie zijn ‘geldontwaarding’ of een ‘stijging van het algemene prijspeil in een economie’. Bij inflatie worden de prijzen als het ware opgeblazen. In de volksmond zeggen we dan dat het leven duurder is geworden.
Een inflatie rond de 2% wordt als positief voor de economie gezien. In september 2022 was de inflatie in Nederland gestegen naar 17,1%. Dit is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog (bron: CBS).
Minder kopen met dezelfde euro
De huidige hoge inflatie wordt onder andere veroorzaakt doordat de prijzen van producten en diensten omhoog zijn gegaan. Met elke euro die je verdient kun je nu minder kopen dan een jaar geleden. Vooral de sterk gestegen energiekosten dragen hieraan bij. Ook de boodschappen, auto’s en andere goederen en diensten kosten nu flink meer dan voorheen.
Wat betekent inflatie voor jou?
Als individu kun je niets doen aan de hoogte van de inflatie. Je hebt of krijgt er waarschijnlijk wel last van. Jouw loon zal in de meeste gevallen niet zo hard stijgen als het leven duurder wordt. Dat betekent dat je per saldo armer wordt. Je kunt voortaan met jouw loon minder kopen dan je gewend was. Mogelijk moet je ergens op gaan besparen of kun je minder sparen op je spaarrekening.
Hou grip op jouw geld
Zorg dat je inzicht, overzicht en controle houdt over jouw geldzaken. Wat komt er maandelijks binnen op jouw bankrekening? En wat moet er betaald worden? Welke kosten zullen omhoog gaan? Kun je nog sparen en zo ja, hoeveel? Door een kasboek bij te houden en een begroting te maken laat jij je in elk geval niet achteraf verrassen door de hogere kosten.