Wat is inflatie en wat betekent dat voor jou?
07 november 2022 
1 min. leestijd

Wat is inflatie en wat betekent dat voor jou?

De inflatie is afgelopen tijd naar een recordhoogte gestegen. Regelmatig verschijnen er soortgelijke berichten in het nieuws. Maar wat is nu eigenlijk inflatie? En wat betekent dit voor jou?

Het leven is duurder geworden

Andere moeilijke woorden voor inflatie zijn ‘geldontwaarding’ of een ‘stijging van het algemene prijspeil in een economie’. Bij inflatie worden de prijzen als het ware opgeblazen. In de volksmond zeggen we dan dat het leven duurder is geworden.

Een inflatie rond de 2% wordt als positief voor de economie gezien. In september 2022 was de inflatie in Nederland gestegen naar 17,1%. Dit is de hoogste inflatie sinds de Tweede Wereldoorlog (bron: CBS).

Minder kopen met dezelfde euro

De huidige hoge inflatie wordt onder andere veroorzaakt doordat de prijzen van producten en diensten omhoog zijn gegaan. Met elke euro die je verdient kun je nu minder kopen dan een jaar geleden. Vooral de sterk gestegen energiekosten dragen hieraan bij. Ook de boodschappen, auto’s en andere goederen en diensten kosten nu flink meer dan voorheen.

Wat betekent inflatie voor jou?

Als individu kun je niets doen aan de hoogte van de inflatie. Je hebt of krijgt er waarschijnlijk wel last van. Jouw loon zal in de meeste gevallen niet zo hard stijgen als het leven duurder wordt. Dat betekent dat je per saldo armer wordt. Je kunt voortaan met jouw loon minder kopen dan je gewend was. Mogelijk moet je ergens op gaan besparen of kun je minder sparen op je spaarrekening.

Hou grip op jouw geld

Zorg dat je inzicht, overzicht en controle houdt over jouw geldzaken. Wat komt er maandelijks binnen op jouw bankrekening? En wat moet er betaald worden? Welke kosten zullen omhoog gaan? Kun je nog sparen en zo ja, hoeveel? Door een kasboek bij te houden en een begroting te maken laat jij je in elk geval niet achteraf verrassen door de hogere kosten.

Tip: Het Nibud heeft op haar website een heel handige gratis tool om jouw financiën te plannen en te begroten.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening is Erna (bijna) afgestudeerd voor haar bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu samen met haar partner in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!
Reactie plaatsen