Van geldzorgen word je letterlijk ziek!

Geldzorgen maken dat iemand niet langer de beste versie is van zichzelf. Diegene wíl wel aan de slag met de financiën maar kán het eenvoudig niet meer.

Geldstress werkt op verschillende manier in op het menselijke lichaam. Het roept heftige emoties op zoals angst, verdriet, schaamte en woede. Geldzorgen kunnen de controle over de eigen gevoelens behoorlijk dwars zitten. Geldstress veroorzaakt soms letterlijk pijn in het lichaam. Door de stress komen stofjes vrij waardoor men niet meer goed kan nadenken en niet meer goed kan handelen. Iemand kan last krijgen van slapeloosheid, hoofdpijn, stijve nek en schouders of jachtige gevoelens.

Natuurlijk is het per persoon verschillend hoeveel last iemand heeft van geldstress als er financiële problemen zijn. De ene mens maakt zich sneller zorgen dan de andere. De ene persoon voelt het in zijn eigen lijf, de ander maakt zich drukker om bijvoorbeeld de gevolgen voor de partner of het gezin. Weer een ander beweert nergens last van te hebben. Sommige mensen met schulden worstelen vooral met hun financiën terwijl anderen meer moeite hebben met hoe het nu verder moet op het werk, op school of in de omgang met vrienden en familie.

Hoe je het ook bekijkt, teveel stress is slecht voor een mens. Gebrek aan tijd, geld, voedsel en sociale contacten levert stress op en beïnvloedt ons gedrag enorm. Ik heb dit gelezen in boeken en onderzoeken maar kan er ook uit eigen ervaring over meepraten. Geldstress zorgt ervoor dat de kracht uit het lichaam stroomt en we nog meer slechte keuzes maken met geld. Daarom is het belangrijk om niet te lang met financiële problemen rond te blijven lopen. Vraag hulp als je er zelf niet meer uitkomt. Zo voorkom je dat de rekeningen steeds verder opstapelen en je zelf er aan onderdoor gaat.