Slim lenen en besparen op je hypotheek en schulden

Slim lenen en besparen op je hypotheek en schulden

Hou jij aan het einde van je loon een stukje maand over? Lukt het niet of nauwelijks om rond te komen en heb jij geld geleend? Bijvoorbeeld voor de aankoop van een woning of een auto. Dan is het slim om eens te kijken of de maandlasten van jouw hypotheek en leningen omlaag kunnen.

Groot verschil in rente en kosten

Afhankelijk van de leningsvorm zit er een groot verschil in de rente, kosten en maandlasten. Bij een hypotheek heb je normaalgesproken de laagste rente. Daar staat tegenover dat je hiervoor andere kosten maakt. Bijvoorbeeld voor advies, notariskosten en een taxatie van de woning. De rente op je hypotheek kan zo laag zijn omdat de bank je woning kan verkopen wanneer je een tijdje de hypotheek niet meer betaalt.

Naast hypotheken zijn er nog veel meer manieren om geld te lenen. Je zou het niet denken maar ook hier zijn er grote verschillen in de kosten van het krediet en de maandlasten. Rood staan op je betaalrekening is bijvoorbeeld veel duurder dan een persoonlijke lening. Op krediet kopen bij een postorderbedrijf kost nog meer. Dit valt vaak niet zo op omdat het postorderbedrijf jou de rente per maand laat zien. Er staat dan op het afschrift dat je slechts 0,5% rente per maand betaalt. Omgerekend op jaarbasis is dit maar liefst 12%.

Niet rood staan of lenen als je daarnaast ook spaargeld hebt

Sommige mensen hebben een aardig bedragje op hun spaarrekening. En toch staan zij elke maand rood. Op een spaarrekening krijg je nog geen 1% rente terwijl roodstaan al snel 10% kost. Kun je de verleiding niet weerstaan dan kun je het beste de limiet op je betaalrekening opzeggen. Je maakt dan het bedrag van jouw kredietruimte eenmalig over van de spaarrekening naar je betaalrekening. Daarna heb je net zoveel bestedingsruimte op je betaalrekening als ervoor. Het kost je alleen veel minder rente. Gemakkelijker geld besparen kun je niet.

Je hypotheek aflossingsvrij maken

Misschien weet je wel dat je vanaf 2013 je hypotheek moet aflossen. Als je niet aan die voorwaarde voldoet dan mag je de rente niet aftrekken. Sommige mensen hebben best veel overwaarde in hun woning zitten. Hun hypotheek is niet meer zo hoog waardoor het belastingvoordeel ook beperkt is. Als je maandelijks krap bij kas zit dan kan het helpen om te stoppen met aflossen op je hypotheek. Je betaalt dan alleen nog maar rente. Dit kan een mooie oplossing zijn om maandelijks wat meer te besteden te krijgen. Als je dit overweegt, doe dit dan niet op eigen houtje. Laat je hierbij adviseren en begeleiden door een goede hypotheekadviseur.

Slim lenen kan geld besparen

Door slim te lenen kun je dus veel geld besparen. Maar ook op het verzekeringspakket valt regelmatig wat te besparen. We zien niet zelden dat mensen dubbele verzekeringen hebben. Of verzekerd zijn bij een dure verzekeraar. Door regelmatig je leningen, hypotheek en verzekeringen te checken kun je mogelijk veel geld besparen.

TIP: Maak een afspraak voor een gratis oriënterend gesprek met jouw hypotheek- of financieel adviseur over wat jouw mogelijkheden zijn om te besparen op jouw leningen, hypotheek en verzekeringen.

Over de schrijver
Theo is eigenaar van Hypotheek Consultancy Gelderland. Hij is een doorgewinterd hypotheek- en assurantieadviseur die graag andere mensen helpt om hun financiële zaken weer op orde te krijgen. Theo is een echt mensen-mens die graag met beide handen zorgt dat jij jouw financiële leven weer helemaal op orde krijgt.