Salarisverhoging? Check je recht op toeslagen!
06 oktober 2022 
1 min. leestijd

Salarisverhoging? Check je recht op toeslagen!

Wat zijn toeslagen?

In Nederland hebben we een aantal financiële regelingen voor bepaalde kosten. Dit zijn de toeslagen. We hebben het dan over de zorgtoeslag, de huurtoeslag, de kinderopvangtoeslag en het kindgebonden budget. Door de toeslagen krijgt iemand extra geld om de zorgverzekering, de huur of het onderhoud van kinderen te kunnen betalen.

De maandelijkse toeslagen zijn een voorschot

Toeslagen worden maandelijks uitbetaald door de Belastingdienst. Rond de 21e van elke maand staat het bedrag op je bankrekening. Dit bedrag is een voorschot. In dit artikel leggen we kort uit hoe dat werkt.

Als je maandelijks te veel toeslagen krijgt dan moet je dat terugbetalen

Het recht op toeslagen is afhankelijk van je persoonlijke omstandigheden, het gezinsinkomen en/of je spaargeld of vermogen. Het bedrag waar je recht op hebt kan lager worden als bijvoorbeeld jouw salaris omhoog gaat. Als je te veel toeslagen hebt gekregen dan moet je dat later terugbetalen. Sommige mensen komen hierdoor in financiële problemen.

Geef jouw actuele gegevens op tijd door aan de Belastingdienst

Wat kun je doen? Ga naar Mijn toeslagen op de website van de Belastingdienst en log in met je DigiD. Kijk of jouw gegevens nog kloppen en pas dit zo nodig aan. Zo zorg je ervoor dat jouw maandelijkse voorschot van de toeslagen niet te hoog is. Dit voorkomt vervelende verrassingen achteraf.

Hulp nodig?

Heb je nog vragen over je toeslagen of heb je hulp nodig? Dan kun je hiervoor bellen met de Belastingdienst, telefoonnummer 0800-0543.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening is Erna (bijna) afgestudeerd voor haar bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu samen met haar partner in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!