
Stress
Van geldzorgen krijg je stress
Van zorgen over financiële problemen krijg je een hoop stress. Of je wilt of niet. Het is dan niet vreemd dat je slapeloze nachten hebt en je overdag niet meer kunt concentreren. Stress werkt op verschillende manieren in op jouw lichaam. Op deze plek vertellen we jou er meer over.
Stress en emotie
Stress kan de controle over emoties behoorlijk beïnvloeden. Financiële problemen kunnen sterke emoties zoals angst, verdriet en woede oproepen. Zeker als er sprake is van situaties waarin jouw huidige niveau van bestaan in gevaar komt. Sterke emoties vertroebelen het beeld op de werkelijkheid waardoor het moeilijker wordt om doordachte keuzes te maken.
Stress en behoeften
Misschien heb je weleens van de piramide van Maslov gehoord. Deze wetenschapper stelde dat menselijke behoeften zijn gerangschikt in verschillende niveaus. Mensen streven van nature naar verbetering van hun situatie. Als daarbij de behoefte aan veiligheid en zekerheid in gevaar komt kunnen mensen terugvallen naar het onderste niveau. Simpel gezegd komen mensen met financiële problemen vaak in de overlevingstand terecht. In plaats van te leven zijn zij alleen nog druk met overleven.
Stress en persoonlijkheid
Natuurlijk is het per persoon verschillend hoeveel stress iemand aankan. Elk mens reageert weer anders op financiële problemen. Afhankelijk van je persoonlijkheid heb je ook bepaalde uitdagingen bij het oplossen van de problemen. Het is belangrijk om daar aandacht aan te besteden. Zo kun je voorkomen dat je in de toekomst opnieuw door bepaald gedrag in de schulden komt.
Stress en ons lichaam
Ook in het lichaam gebeurt er iets als we geldstress ervaren. We reageren met een vecht- of vluchtreactie. Het zenuwstelsel werkt op volle toeren en de klieren maken stresshormonen aan. De manier waarop we stress ervaren in ons lichaam komt niet altijd overeen met hoe we stress ervaren in onze gedachten. Het kan best zijn dat je denkt dat het allemaal nog wel meevalt terwijl jouw lichaam daar heel anders op reageert. Andersom kan natuurlijk ook.
Stress en hersenen
Onze hersenen verwerken de stress-signalen in onze lichaam. Bij veel stress kan onze aandacht en het oriëntatievermogen ontregeld raken. De kleinste taken kunnen dan een groot probleem worden. Dit verklaart waarom het bij mensen met financiële problemen vaak niet lukt om de problemen aan te pakken. Het gevolg is dat de schulden en geldzorgen verder oplopen. Het zal je niet verbazen dat dit tot nog meer stress leidt.
Stress en sociale omgeving
Mensen met veel stress voelen zich vaak bedreigd in hun sociale omgeving. Niet omdat deze omgeving zo bedreigend is. Zij voelen zichzelf kwetsbaar en machteloos. Schaamte speelt daarbij een belangrijke rol. Evenals de financiële problemen graag verborgen willen houden voor een ander. De meeste mensen willen hun financiële problemen graag zelf oplossen en lopen daarmee niet graag te koop. Dat kan in het dagelijks leven veel stress opleveren.
Heb jij ook last van geldstress?
Is dit verhaal herkenbaar voor jou? Gelukkig ben je niet de enige met geldstress. Bij Financieel Vitaal begrijpen wij hoe jij je voelt. Wil je graag geholpen worden met het oplossen van jouw financiële problemen? Kijk dan op de pagina Ik ben werknemer met financiële problemen wat Financieel Vitaal voor jou kan betekenen.