Goede voornemens om beter grip te krijgen op jouw financiële situatie
31 maart 2023 
1 min. leestijd

Goede voornemens om beter grip te krijgen op jouw financiële situatie

Het is nooit te laat voor goede voornemens. Vooral als het gaat om jouw financiën. Goede financiële voornemens helpen je om beter grip te houden op jouw situatie. Zeker nu steeds meer mensen door hogere kosten in de schulden en geldzorgen komen. Eén van de belangrijkste oorzaken van deze problemen is financiële bewusteloosheid.

Door eerst jouw geldzaken goed in kaart te brengen zorg je voor overzicht. Dit is belangrijk omdat je dan precies weet hoeveel geld je elke maand nodig hebt, wat er binnenkomt en wat er overblijft. Het geld dat overblijft kun je sparen. Ook kun je het gebruiken om bijvoorbeeld versneld je rekeningen te betalen of schulden te verminderen. Goed inzicht en overzicht op jouw geldzaken vormt de basis voor een leven zonder geldzorgen.

Wat kun je doen om beter grip te krijgen op je financiën?

Wij hebben 5 tips waarmee je in deze dure tijden beter grip op jouw financiën krijgt:

  1. Maak een lijstje van alle inkomsten en uitgaven. Zo weet je precies waar je geld vandaan komt en naartoe gaat. Hierdoor heb je snel in de gaten als er financieel iets misgaat en kun je op tijd reageren.
  2. Los jouw schulden af en betaal de achterstallige rekeningen. Betaal daarbij eerst de schulden en rekeningen met de hoogste rente, de hoogste kosten en/of de hoogste maandlast. Dit levert je de grootste besparing op.
  3. Bekijk jouw uitgaven en onderzoek of je hierop nog wat kunt besparen. Neem bijvoorbeeld een sim-only-abonnement in plaats van elk jaar een nieuw telefoontoestel.
  4. Je kunt er ook voor zorgen dat je wat meer gaat verdienen. Misschien kun je wat extra uren gaan werken? Of je start een beroepsopleiding waardoor je meer kans maakt op een beter betaalde baan.
  5. Bouw een financiële buffer op zodat je financiële tegenvallers in de toekomst beter kunt opvangen. Plan vooruit en investeer in een potje voor later.

Minder geldzorgen door beter grip op geldzaken

Met goede financiële voornemens krijg je beter grip op je geldzaken. Met concrete doelen en een plan van aanpak blijf je in de toekomst gemotiveerd en hou je de controle over jouw leven en geld. Ben je bang dat je het alleen niet redt? Bespreek het dan met jouw leidinggevende of vertrouwenspersoon bij personeelszaken. Zij helpen jou graag verder.

Over de schrijver
Erna Knipscheer werkt sinds 1985 in de financiële dienstverlening. Zij begon haar carrière bij een Nederlandse grootbank. In 1992 maakte Erna de overstap naar het assurantie-intermediair om in 1996 als zelfstandig ondernemer verder te gaan met Het HypotheekHuis Dinxperlo. Vanaf 2003 sloeg zij haar vleugels uit als vakdocent, trainer en ontwikkelaar van opleidingen in de financiële sector. In de jaren 2006 en 2007 werd Erna genomineerd bij de 10 beste SEH-hypotheekadviseurs. Daarna behaalde zij de eervolle titel Financieel Planner van het Jaar 2008. Naast meerdere vakdiploma’s op het gebied van financiële dienstverlening studeerde Erna van 2016 tot 2023 voor de bachelor Toegepaste Psychologie. Als gediplomeerd financieel planner weet zij daarom als geen ander hoe geldgedrag doorwerkt in complexe financiële situaties. Vanaf het begin van haar loopbaan heeft Erna een passie voor mensen in combinatie met financieel advies. Erna’s expertise is geldgedrag, financiële planning en schuldhulpverlening. Zij is geboren in het Achterhoekse grensdorpje Dinxperlo en woont nu samen met haar partner in Groenlo. Erna heeft drie kinderen. Zij houdt van wandelen, fietsen, aquagym, saunabezoek, de natuur en een goed gesprek bij een lekker kopje koffie. Erna Knipscheer is beschikbaar voor samenwerkingen en gesprekken. Als je wilt praten over financiële coaching, geldgedrag, het ontwikkelen van leermaterialen, wandelen, fietsen, saunabezoek of de natuur, aarzel dan niet om contact op te nemen. Een lekker kopje koffie of thee wordt door Erna vers voor je gezet!