Bouwen aan onze droomwoning en wat dat te maken heeft met financiële psychologie

Het bouwen van onze nieuwe woning is voor mijn partner Emiel en mij een avontuur dat ons niet alleen fysiek maar ook emotioneel en financieel uitdaagt. Na beiden een huwelijk achter de rug te hebben maken we nu samen een nieuwe start in onze relatie met een nieuwbouwwoning waaraan we zelf volop meebouwen. Deze ervaring zette mij aan het denken over de overeenkomsten tussen het bouwen van een huis en financiële psychologie.

Een bewuste keuze

Net zoals wij bewust kiezen wat we willen kopen voor ons huis, maken we ook bewuste financiële keuzes. We laten ons niet leiden door wat anderen ons willen aanpraten of verkopen. Dit principe van bewust consumeren is een belangrijk aspect van financiële psychologie. Het gaat erom dat we onze eigen behoeften en wensen centraal stellen en niet bezwijken voor externe druk.

Een huis op maat

We hebben de architect een woning laten tekenen die precies past bij de wensen en behoeften van ons beiden. Heerlijk tuingericht wonen met ruimte voor ieders bezigheden. Alles gelijkvloers. Niet omdat dit nu al zo nodig is in verband met onze vitaliteit. We willen heerlijk dicht bij de tuin wonen vanuit al onze leefruimten. Dit weerspiegelt onze visie op de toekomst: een huis dat ons ondersteunt in elke fase van ons leven. We kunnen er de rest van ons leven blijven wonen. Zolang er maar geen noodzaak is om in een zorginstelling opgenomen te worden.

Samenwerken en toekomstbouwen

Het bouwen van ons huis is een gezamenlijke inspanning. We werken samen met de architect, de grondwerkers, het bouwbedrijf, de installateur, de keukenboer en de kwaliteitsborger aan elke stap. Van de fundering tot de laatste afwerking. Dit proces versterkt onze band en helpt ons om een solide basis voor onze toekomst te leggen. Financiële psychologie speelt hier ook een rol; het gaat bij ons ook om het maken van gezamenlijke beslissingen en het levensloop bestendig plannen voor de lange termijn.

Ruimte voor groei

Onze nieuwe woning biedt ruimte voor ieders bezigheden en interesses. Dit is niet alleen belangrijk voor ons welzijn maar ook voor onze financiële gezondheid. Door een omgeving te creëren waarin we ons kunnen ontwikkelen en groeien, investeren we in onszelf en onze toekomst. En dat het liefst met zo laag mogelijke maandlasten zodat er zoveel mogelijk tijd en middelen overblijven om er ook met volle teugen van te kunnen genieten.

Het bouwen van een nieuwe woning voor Emiel en mij is meer dan een fysiek project. Het is een reis die ons leert over bewuste keuzes, samenwerking en toekomstplanning. Deze principes van financiële psychologie helpen ons om een solide en liefdevolle basis te leggen voor de komende jaren. Terwijl we samen werken aan ons droomhuis, bouwen we ook aan een duurzaam financieel vitale toekomst waarin we ons gelukkig en vervuld hopen te voelen.